Kapsamlı cinsellik eğitiminde de önemli yer tutan “İlişkiler” temel kavramı için ebeveyn-çocuk iletişimine yönelik temel bazı noktalara aşağıda yer verdik.
İlişkiler, çocukluktan genç yetişkinliğe geçerken giderek daha önemli hale gelir. Gelişimsel olarak, gençlerin ailelerinden daha fazla bağımsızlık aramaları ve akranlarıyla daha fazla zaman geçirmeleri sıklıkla gözlenir. Ayrıca, arkadaşlıkların değiştiğini, bazılarının daha yoğun hale gelebileceğini ve diğerlerinin ise zamanla sönüp gidebileceğini görebilirler. Bu değişiklikler gençler için stresli ve kafa karıştırıcı olabilir. Bu değişikliklerin normal olduğunu ve iletişimin ilişkilerindeki değişiklikleri yönetmelerine yardımcı olabileceğini anlamaları önemlidir.
İnsanlar hayatları boyunca farklı biçimlerde pek çok ilişki yaşarlar. Ergenlerin kendi yaşlarındaki diğer insanlara karşı romantik ve cinsel duygular hissetmeleri normaldir. Bu dönemde bir ilişki kurmak ya da birisiyle flört etmek istemeleri de yaygındır. Bununla birlikte, hiç romantik ya da cinsel çekim hissetmeyenler de vardır, bu yüzden herkesin böyle duygular hissedeceğini varsaymak doğru değildir. Her iki durum da normaldir.
Yetişkinler olarak, gençleri bu duygular ve deneyimler için hazırlamak için onlarla sağlıklı ilişki nitelikleri ve sağlıksız ilişkilerin işaretleri hakkında konuşabiliriz. Bu, gençlerin bir ilişkiye hazır olduklarında ne zaman ve nasıl hareket edeceklerini anlamalarına yardımcı olabilir. Sağlıklı bir ilişkinin en önemli nitelikleri arasında iletişim, güven, fiziksel ve duygusal güvenlik ve saygı bulunur.
İletişim, sağlıklı bir ilişkinin önemli bir parçasıdır. Bu, partnerinize nasıl hissettiğinizi, neye ihtiyaç duyduğunuzu, neye inandığınızı ve ne istediğinizi açık ve dürüst bir şekilde, haksız bir şekilde olumsuz tepki alma korkusu olmadan anlatabilmeniz anlamına gelir. Aynı zamanda, partnerinizin duygularını, ihtiyaçlarını, inançlarını ve isteklerini sizin onlardan beklediğiniz saygıyla dinlemek ve anlamak da önemlidir.
İki kişinin iletişim kurmayı öğrenmesi zaman alır ve pratik gerektirir. Genellikle bir ilişkinin en zorlayıcı kısmı olabilir, ancak karşılıklı saygı aracılığıyla ilişkinin büyümeye devam etmesini sağladığı için, insanların birlikte kalmasını sağlayan bağ olabilir.
Partnerinize güvenmek, söylediklerine inanmak ve onlara güvenip destek alabileceğinizi hissetmek demektir. Bir partner diğerine güvenmediğinde, bu kıskanma, yalan söyleme ve duygusal güvenlik eksikliği gibi sorunlara yol açabilir. Partnerinize saygı göstererek güven inşa edebilir ve iletişimi artırabilirsiniz, bu da ilişkiniz için sağlıklı bir temel sağlayabilir. Herkes saygıyı hak eder ve saygının olmadığı bir ilişki çok sağlıksız hale gelebilir. Sağlıklı bir ilişki, sınırları saygıyla korumayı da içerir.
Çocuğunuz şu anda flört etmiyor olabilir ya da bir ilişkiye başlama niyetinde olmayabilir, ancak bir gün hazır olduğunu ve hayatında bu adımı atmak istediğini hissetmesi olasıdır. Bir ebeveyn olarak, sağlıklı ilişkilerin niteliklerini bilmek ve çocuğunuzla bu konuları konuşmak, çocuğunuzun bu konularda soruları olduğunda size rahatça yaklaşmasına yardımcı olabilir.
Bu sohbetlere başlamak için en kolay yol, günlük yaşamda ortaya çıkan konular hakkında konuşmaktır.Bu sohbetleri başlatmanın bazı yolları:
Diziler Ve Filmler Üzerinden Sohbetleri Başlatma
Bir dizi veya film izlerken sağlıklı ya da sağlıksız ilişki davranışlarını içeren bir sahne görürseniz, bu fırsatı bir tartışma başlatmak için kullanabilirsiniz. Gördüğünüz davranışları belirtin ve çocuğunuzun bu durum hakkında ne düşündüğünü sorun.
Arkadaşlar Ve Sınıf Arkadaşları Üzerinden Sohbetleri Başlatma
Birlikte akşam yemeği yerken çocuğunuzun hayatında neler olup bittiğini konuşabilirsiniz. Çocuğunuz arkadaşlarından veya sınıf arkadaşlarından romantik partnerleri olanları bahsederse, bu zamanı sağlıklı ilişki nitelikleri ve davranışları hakkında konuşmak için kullanabilirsiniz.
“Şu anda bir ilişki içinde değilim ve böyle olmasından memnunum. Bu normal mi?”
Çocuğunuzun belki dile getirdiği belki de dile getiremediği bir diğer konu da budur.
Bir ilişki içinde olmamak tamamen doğaldır. Akranlar arasında erken yaşta bir romantik ilişkiye girme baskısı olabilir. Ancak her bireyin rahatlık seviyesi farklıdır. Bir kişi için doğru olan şey, başkası için uygun olmayabilir.
Birçok kişi, ilişkilerle ilgilenmeye, ergenliklerinin sonlarına veya yirmili yaşlarına kadar başlamaz. Diğer ilgi alanları, öncelikler listelerinde daha yüksek sıralarda yer alabilir. Belki iyi bir üniversiteye kabul edilmek için çok çalışıyorlardır veya bir spor dalında gerçekten aktiflerdir. Belki de bağımsız olmaktan hoşlanıyorlardır. İnanın ya da inanmayın, bazı insanlar romantik veya cinsel duyguları hiç yaşamazlar ve bu da tamamen doğaldır.
Başkalarının ilişkide olduğunu düşünmek yaygın olabilir, ancak gerçekte herkes böyle değildir. Kendi ihtiyaçlarına ve neyin doğru olduğuna odaklanmak, başkalarının ne yaptığı veya düşündüğü hakkında endişelenmemek önemlidir.
Güvenilir Bir Yetişkin Olarak Ebeveynler
Ergenlik, gençlerin bedenlerinin, duygu ve düşüncelerinin birçok değişim geçirdiği heyecan verici ve zorlayıcı bir dönem olabilir. Gençlerin ergenlik, duyguları ve büyüme gibi hassas konular hakkında konuşabilecekleri en az bir güvenilir yetişkine sahip olmaları çok faydalıdır. Güvenilir yetişkinler ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, diğer akrabalar, bakımverenler, öğretmenler veya antrenörler olabilir. Bir gencin arkadaşlarının ebeveynleri de tavsiye verebilir, zor soruları yanıtlayabilir, değerlerini ve/veya inanç geleneklerini paylaşabilir. Güvenilir bir yetişkinin kim olduğu fark etmeksizin, önemli olan bu kişinin gençlerin ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği desteği sağlamasıdır. Çocuğunuzun sizin dışınızda güvenilir yetişkin olarak gördüğü bir kimsenin gerçekten güvenilir olup olmadığı noktasını da çocuğunuzla o kişiyi sohbetlerinize konu ederek anlamaya çalışabilirsiniz. Örneğin “X öğretmeninle aranız nasıl?”, “Senin için önemli biri sanırım. Nasıl biridir?” Böylece o kişiyi konuşabilir hale getirerek olumsuz bir durumda çocuğunuzun sizinle paylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Etkili iletişim, sağlıklı ilişkilerin temelidir ve bu, gençler ile ebeveynleri, bakıcıları veya diğer güvenilir yetişkinler arasındaki ilişkiler için de geçerlidir. Bir ebeveyn veya güvenilir yetişkin olarak, çocuğunuza veya diğer gençlere iyi iletişim becerilerini uygulama konusunda yardımcı olabilir ve onlara sağlıklı iletişim becerilerini kendi konuşmalarınızda göstererek destek olabilirsiniz. Ayrıca, bir genç yardıma ihtiyaç duyduğunda destekleyici bir dinleyici olarak da onlara yardımcı olabilirsiniz.
İyi Bir Dinleyici Olmak
Gençler, yetişkinlerle konuşurken, özellikle de yetişkinlerin onları yargılayacağını veya ders vereceğini düşündüklerinde, garip ve gergin hissedebilirler. Bir yetişkin tüm konuşmayı yapmak ve bir gence nasıl hissetmesi ve ne düşünmesi gerektiğini söylemek istese de, bu genellikle gencin geri çekilmesine yol açar. Gençlerin söylediklerini dinleyen ve deneyimlerini ve bakış açılarını saygıyla karşılayan bir yetişkin, güvenlerini kazanır. Bir genç yargılanmadığını hissettiğinde, bir yetişkinle daha dürüst olabilir ve sorun yaşadığında, rahatsız olduğunda veya zor bir durumu yönetmekte yardıma ihtiyaç duyduğunda yardım isteyebilir.
İletişim, sağlıklı bir ilişkinin önemli bir parçasıdır. Ebeveynler ve bakımverenler, gençlerin iyi iletişim becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Etkili iletişimi modelleyerek, gençlerle sağlıklı iletişim becerilerini uygulayarak ve onlara dürüst ve saygılı bir şekilde nasıl iletişim kuracaklarını konuşarak destek olabilirler. Gençlerin arkadaşlarıyla ve zamanla romantik partnerleriyle olan ilişkileri gelişmeye başladığında, hislerini, ihtiyaçlarını, inançlarını ve isteklerini açık ve dürüst bir şekilde bir partnerle nasıl iletişim kuracaklarını öğrenmeleri ve pratik yapmaları önemlidir. Aynı şekilde, gençlerin arkadaşlarının veya partnerlerinin duygularını, ihtiyaçlarını, inançlarını ve isteklerini, kendilerinden bekledikleri aynı saygıyla dinlemeyi ve anlamayı öğrenmeleri de önemlidir.
Kaynakça; Amaze.org
Daha fazlası için web sitemizde ve YouTube kanalımızda gezinmek isterseniz;
- https://ergengelisimi.org/kategori/ebeveynler-icin/yaslara-gore-gelisim-ve-ebeveyn-destegi/
- https://www.youtube.com/watch?v=AbOf_bB9rlE&t=58s
- https://ergengelisimi.org/etkinlikler/ergen-gelisimi-sohbetleri/ergen-gelisimi-sohbetleri-ebeveynler-flort-siddeti-hakkinda-neler-neden-bilmeli/
- https://ergengelisimi.org/etkinlikler/ergen-gelisimi-sohbetleri/ergen-gelisimi-sohbetleri-ergenlik-surecinde-akran-etkisi/
- https://ergengelisimi.org/ebeveynler-icin/ergenlik-do%cc%88neminde-ailede-i%cc%87letis%cc%a7im/